Program

                                                                                Hösten 2019

 

Tisdagen den 10 september

Nordic  Vehicle (Eurolans, U-lift och karosseriverken)  Backaryd  samt Saxemaravarvet.

Höstens första aktivitet är genomförd  med upp emot fyrtiotalet deltagare.

På förmiddagen  besökte vi Nordic Vehicle i Backaryd. Eftersom vi  var många så delades vi upp i två grupper och guidades igenom företagen Eurolans, U-lift och karosseriverken av två mycket engagerade guider. Mycket intressant!

Efter besöket åkte vi vidare till Bergslagskrogen i Ronneby för lunch, god mat till ett bra pris!

På eftermiddagen besökte vi Saxemaravarvet och fick ta del av dess historia under en rundvandring på varvet med även här en mycket engagerad ciceron.

 

Måndagen den 7 oktober

Stora Enso, Nymölla och IFÖ Industrimuseum, Bromölla

KL 10.00 samlas vi utanför Vakten vid Stora Enso i Nymölla .  Där tar Thomas Robertsson  emot oss för en guidad tur på företaget. Vi bjuds på kaffe och fralla, meddela om matallergier förekommer. Efter besöket finns möjlighet att på egen bekostnad äta lunch på Restaurang Mässen i Nymölla.

KL 14.00 samlas vi utanför IFÖ Industrimuseum, Storgatan 45 Bromölla, för en guidad tur på museet. Kostnad 40 kr för icke medlem.                                                                                        

Anmälan senast den 30 sept  till Veine Sjödahl mob 0734 386740, veine.sjodahl@telia.com eller       Jan-Erik Olsson mob 0738 373569, j-e.o@telia.com

 

Måndagen den 4 november

Marcus Bernhardsson, Sölvesborgs Bibliotek

När Östdanmark blev Sydsverige, snapphanar, stormaktstid och Blekinge.

Kl 14.00 samlas vi på biblioteket i Sölvesborg, Rundgatan 4.  I lärcentrum föreläser historiker Marcus Bernhardsson under någon timme om när Östdanmark blev Sydsverige. Kostnad 100 kr för icke medlem.

Historiker Marcus Bernhardsson kommer att presentera en del nya uppgifter rörande nejdens roll i det turbulenta 1600-talet, vilket utgör en av de mest dramatiska episoderna i svensk historia. En tid då etnisk rensning och inbördeskrig var vardag i våra trakter och där förräderi bara var en fråga om datum. Endera dagen skulle lojaliteten vara riktad till Köpenhamn, nästa dag skulle sympatierna vara hos regimen i Stockholm. Epoken är en av traktens såväl mest blodiga som mytomspunna.

Anmälan senast den 25 okt till Irene Friberg-Johansson , mob 0708 612730, irenefriberg@telia.com eller Veine Sjödahl, mob 0734 386740, veine.sjodahl@telia.com

 

 

,